Facebook Instagram

R. Prymula by uvítal dobrovolný systém očkování


V reportáži Českého rozhlasu ze dne 4. 12. 2016 se nový poradce ministra zdravotnictví a předseda České vakcinologické společnosti prof. Roman Prymula vyjádřil v tom smyslu, že český represivní očkovací systém způsobuje nižší proočkovanost, než pokud by očkování bylo dobrovolné, a že by systém dobrovolného očkování uvítal.

R. Prymula: „Pokud my bychom to přestavěli na systém dobrovolný, já si to dovedu představit a dokonce pokud by ta proočkovanost byla na úrovni některých západních zemí, tak bych to možná i uvítal, protože my se v tuto chvíli dostáváme do druhého extrému a sankce jsou jak rudý hadr na býka a v podstatě dochází k tomu, že my klesáme už pod proočkovanost některých západních zemí, která je v podstatě dobrovolná.“ (od 22:23)

Poslechněte si celou reportáž (od času 16:50) a následnou diskuzi (19:47) mezi Martinou Suchánkovou ze spolku Rozalio a Romanem Prymulou na Českém rozhlase Plus.

Řeč byla kromě o možných příčinách klesající proočkovanosti dětí v České republice a o systému dobrovolného či povinného očkování, také o možných úpravách očkovacího kalendáře a i o tom, že je třeba se dohodnout s odpůrci očkování, aby význam očkování nezpochybňovali.

link na pořad Českého rozhlasu