Facebook Instagram

Mediální boj proti diskusi o očkování se rozjel plíživě, ale naplno. Po internetových gigantech se k němu otevřeně přihlásila i Česká televize. Googlu už nejde věřit vůbec


Již v březnu jsme byli svědky toho, že Facebook a Instagram vyhlásily boj kritickým informacím k očkování: „Společnost Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, oznámila, že hodlá bojovat s konspiračními teoriemi okolo očkovacích vakcín. Omezíme dosah těchto konspirací a zároveň poskytneme uživatelům pravdivé informace k této problematice.“ (viz článek na irozhlas.cz – Konec konspirací o očkování, hlásí Facebook a zavádí nová opatření proti dezinformacím) To znamená jediné. Někdo bude určovat, jaké informace jsou ty „správné“, a cokoliv, co se farmaceutické lobby nebude líbit, bude označeno za „konspirační“ a bude mazáno.

Pokud si sami chcete zkusit, jakým způsobem již nyní vyhledává nejpoužívanější vyhledávač Google informace kritické k očkování, zadejte do vyhledávání jednoduché heslo „očkování“. Webová stránka poockovani.cz, která patří k nejsledovanějším kritickým stránkám, obsadila osmé místo na osmnácté stránce! Tedy pěknou 188. pozici. Když stejné heslo zadáte do alternativního vyhledávače duckduckgo.com, který na rozdíl od Googlu nešpehuje, získala místo 19. Na seznam.cz 18. Stěží lze věřit tomu, že jde o náhodný rozptyl. Zjednodušeně, poockovani.cz je v Googlu na indexu. Vyvstává tak otázka, co dalšího je na tomto indexu. Po tomto zjištění jsem se s Googlem definitivně rozešel a jako primární vyhledávač jsem zvolil ten „kachní“. Pokud chcete při vyhledávání na internetu získávat relevantní informace, je zřejmě nutné starý dobrý Google vyhodit do smetí.

Nyní se k boji proti názorům, které se nelíbí farmaceutické lobby, zcela otevřeně přidala i Česká televize. Ještě před spuštěním nového „zábavného“ pořadu To se ví se pro média vyjádřil jeho spoluautor Miloš Gregor: „Například není pravda, že očkování proti spalničkám způsobuje autismus (…) tahleta lež (…) a stejně jsou lidé, kteří tomu věří. A tohle jsou příklady, kdy prostě asi nebudeme se bát říct, tomuhle nevěřte, to je lež.“ (viz video – cca od 7:15 – Pravda o očkování a lžích politiků,...). Na jednu stranu má Gregor pravdu, autismus nezpůsobuje samotné očkování proti spalničkám, protože monovakcína proti spalničkám se skoro nepoužívá, ale trojkombinace MMR – očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Tak to však zcela určitě nemyslel. Nepravdivost tvrzení Miloše Gregora potvrzuje zcela jistě i to, že souvislost mezi očkováním MMR a výskytem autismu v černošské populaci potvrdil Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví, jehož rozhodně nemůžeme podezřívat z boje proti očkování. Je to člověk, který nese osobní zodpovědnost za poškozování dětí současnou očkovací politikou. Od firem, které vyrábějí vakcíny, prokazatelně dostal desetimilionové částky. Proč, to si může každý domyslet sám.

Skutečně by naše „veřejnoprávní“ televize měla bojovat proti diskusi o důležitých tématech? V době, kdy se očkovací program ve svém současném nastavení stává hrozbou pro zdraví celé populace? Dřívější možnost diskuse o přínosech a rizicích očkování v médiích se postupně mění na jedinou „pravdu“, kterou někdo diktuje, a vše ostatní je označováno za fakenews a mazáno z médií tak, jak u nás bylo zvykem za hluboké totality. Velká mainstreamová, internetová, ale i veřejnoprávní média se tak postupně stávají pouhým kanálem propagandy.

Česká televize se však snahou o humorný propagandistický pořad sama zesměšnila. Viliam Buchert ve svém článku v Reflexu uvádí: „Kvůli vlastní reputaci by ČT měla pořad zrušit. Raději hodně rychle.“ Nezávislí „hodnotitelé“ na Česko-Slovenské filmové databázi ohodnotili pořad sedmnácti procenty. Toto hodnocení v podstatě znamená, že je pořad „nekoukatelný“.