Facebook Instagram

Italská města zaplavily desetitisíce lidí protestujících proti zavedení povinného očkování


tisková zpráva 18. července 2017

Itálií se šíří vlna odporu provázená masovými demonstracemi proti zavedení povinného očkování vynucovaným vysokými pokutami a sankcemi. Již od začátku června se v italských městech konají protesty (viz obrazovou a video galerii https://www.poockovani.cz/tz2italie), které zatím vyvrcholily 8. července ve městě Pesaro, kde se podle odhadů sešlo přes 50 tisíc znepokojených občanů. Stále rozsáhlejší protesty však pokračují napříč Itálií a plánují se další demonstrace. Pro Italy zvyklé žít ve svobodné zemi je zcela nemyslitelné, aby byl zaveden podobný represivní systém povinného očkování (proti 12 nemocem) jako v ČR a některých dalších postkomunistických zemích.

Zavedení povinného očkování v době, kdy čím dál více odborníků pochybuje o jednoznačném přínosu očkování a připouští, že má nezanedbatelné, často závažné nežádoucí účinky, představuje krok nesprávným směrem. Současně se dostávají na veřejnost další a další zprávy o zmanipulovaných lékařských studiích a analýzách a dříve přijímaná bezpečnost očkování bere pomalu za své. Italové poukazují na přímé napojení některých vládních činitelů na nadnárodního výrobce vakcín GlaxoSmithKline a obviňují vládu z netransparentních změn očkovacího kalendáře. Tomu se výrazně podobá situace v České republice, kdy vedoucí představitelé České vakcinologické společnosti, kteří zasedali v Národní imunizační komisi (NIKO) a navrhovali současný očkovací kalendář, měli prokazatelné milionové příjmy od farmaceutických firem (2).

Italové se sešli v několika městech již 3. června u příležitosti Mezinárodního dne poškozených očkováním, aby vyjádřili svůj nesouhlas s navrhovaným zákonem, podle kterého by rodiče museli nechat naočkovat své děti do 6 let věku proti 12 nemocem. V případě nedodržení nařízení by rodiče platili každoročně vysoké pokuty od 500 do 7500 eur, jejich děti by nemohly být přijaty do školy a byly by tak odkázány na domácí vzdělávání. V případě nezaplacení pokuty by rodiče mohli být zbaveni rodičovských práv a děti nuceně naočkovány. Italové jsou však odhodláni bojovat za svá práva a svobodu a do ulic vycházejí další a další desetitisíce občanů.

 

 

Václav Hrabák

předseda Společnosti pacientů s následky po očkování

 

tisková zpráva ve formátu pdf

 

odkazy:

(1) obrazová a video galerie z Itálie – https://www.poockovani.cz/tz2italie

(2) https://poockovani.cz/zpravy/clanky/20160703233039